onsdag 29 februari 2012

Doppade marshmallows

Till kalaset doppade jag marshmallows i choklad & doppade de sedan i strössel.
En succe bland barnen!
Ett väldigt enklet & uppskattat!

måndag 27 februari 2012

Red velvet woppies

Till kalaset i helgen ville jag göra några woopies. Har länge varit intresserad av red velvet & slog till & gjorde woppies av det.
De vart både uppskattade & mindra uppskattade. Själva woppien gillade nog alla men det var krämen som inte alla gillade. Inte jag heller ;)



Receptet på dessa hittade jag på heavenlycupcake

lördag 25 februari 2012

blixten mcqueen tårta

Idag var kalaset för våran son.
Denna tårta är jag inte alls nöjd med, den vart inte alls som jag hade tänkt! Men det brukar det ju aldrig bli ;)
Manfred var iallafall nöjd & det är ju det som har betydelse =)


Tårtan bestod utav:
Tårtbotten
Banan mousse
Choklad mousse
Spacklad med grädde
Täckt med marsipan
Bilen är dock en leksak då jag inte hann modellera en bil....

fredag 24 februari 2012

Tigermuffins

Det är ett evigt tjat om detta kalas, jag vet. Men imorgon är det ;)
Bakade ett par jätte goda  tigermuffins
Receptet hittatde jag här

onsdag 22 februari 2012

Regnbågsmuffins

Som nog de flesta vet så ska vi ha barnkalas på lördag.
Barn älskar ju färg så dessa muffins kommer att passa perfekt på kalaset :)

Börja med att göra en sats vaniljmuffins.
Dela degen i 5 delar. Färga de i rött, orange, gul, grön & blå


Efter det fyller du muffinsformen.
Du börjar med Blå sedan grön, gul, orange & sist röd


Grädda dina muffins enligt receptet på vanlijmuffinsen.


Sedan får man sådanna fina muffins!
Inte alls svårt, bara mycket disk ;)


tisdag 21 februari 2012

Barnkalas kakor

Till helgen blir det kalas för våran son som fyller 2 år den 3 mars.
Dessa kakor tycker jag är så söta! passar perfekt till barnkalaset :)

Till ca 30 st kakor behöver du:

125 g margarin
3 dl socker
2 stora ägg
½ msk vaniljsocker
4½ dl mjöl
1 dl kakao
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
Nonstop

Rör margarinet & socker lite pösigt. Blanda i ett ägg i taget & blanda.
Blanda ner de torra ingridenserna, rör försiktigt,
Forma små bollar som du sedan plattar till lite grann. Tryck ner nonstop.
In i ugnen i 175 grader mitt i ugnen ca 15 min



måndag 20 februari 2012

After eigt cupcakes

Igår fyllde min pappa år. Han älskar verkligen choklad så tänkte att dessa skulle passa honom perfekt. & han gillade dme verkligen =)
Jag gjorde vanliga chokladmuffins & spritsade after eigth fluff på, mycket gott!
Dekoration fick bli en bit after eight :)
Recetp på fluff hittar du HÄR



söndag 19 februari 2012

after eight kaka

Igår hade jag & min vän en kväll helt för oss själva. Utan karlar & barn, mycket mysigt & skönt! Man borde unna sej mera tid för sej själv faktiskt :)
Min vän älskar choklad. Tittade på halv åtta hos mej för någon vecka sedan & hittade denna kaka. Visste att Emma skulle gilla den så slängde ihop den till henne :)



Receptet på denna kaka hittar du HÄR
Jag tycker att kakan var alldeles för mastig men Emma gillade den

tisdag 14 februari 2012

Cupcakes med marsipanlock

Min mamma frågade om inte jag kunde göra alla hjärtans dag cupcakes till henne.
Tänkte att jag skulle testa att göra med marsipan på. Fick inte riktigt till det men mamma vart nöjd :)


Jag gjorde hallon & blåbärsmuffins
spacklade med smörkräm
Täckte med marsipan
Blomman är gjord i sp som jag gjort.

måndag 13 februari 2012

Allas hjärtans dag tårta!

Idag är det alla hjärtans dag!
I dagen till ära har jag gjort en tårta, där kommer min miranda nalle in som jag modellerade för några dagar sedan.




Tårtan består utav:
Vaniljbotten
Marshmallowsfluff
Hallon/blåbär
Spacklad med grädde
Täckt med marsipan
dekorerad med hjärtströssel & sp

Jag gjorde eget marshmallowsfluff, men det bara rann ut. Vet inte vad jag gjorde för fel?
Utseendet är jag jätte nöjd med iallafall :)

lördag 11 februari 2012

Choklad woppies med hallonfyllning

Idag har jag testat att gjort mina första Whoopie Pies. De blev jätte fina tycker jag!
Mycket lättare än macarons som jag aldrig lyckas med :)
Jag gjorde dessa till min mans moster som fyller 50 år, vi skulle fira henne i helgen utan att hon visste det. Men sonen blev sjuk så jag fick stanna hemma. Men hoppas att de gillade dessa söta saker.
Receptet hittade jag på sockerkurs men gjorde om det lite

Till ca 20 st dubbelkakor behöver du:
100 g margarin, rumsvarmt
1  dl socker
1 ägg
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1/2 dl kakao
1/2 tsk vaniljpulver
½ tsk salt
1 1/2 dl mjölk

Blanda margarin & socker pösigt. Blanda i ägget. Rör ihop.
Blanda ihop torrvarorna & vänd försiktigt ner i smeten.
Spritsa ut som små 5 kronor på plåtar. Grädda mitt i ugnen ca 10 min på 175 grader.
Låt svalna.
Fyll sedan ena kakan med frosting & tryck ihop med en annan kaka.

Till frosting hade jag smörkräm med hallonsylt i.




Jag ringlade vitchoklad över några
Hade även strössel på några

torsdag 9 februari 2012

En ny musli

Här hemma går det åt mycket musli då ja börjat att göra egen.
Detta kan jag verkligen rekomendera då detta är mycket godare än köpt! Iallafall tycker vi det :)
Som ni nog ve så brukar ju jag inte mäta & väga när jag testar nya saker.
Men detta har jag i min musli:
Havregryn
Fiberhavregryn
Russin
Torkad banan
Kokosflingor
Nötter

Lägg havregrynen & kokosflingor på en långpanna. Häll en skvätt vatten över & ringla över lite sirap.
In i ugnen ca 15 min i 150 grader.
Hacka det andra så länge, sedan blandar du ihop allt & du har en ny god musli!


måndag 6 februari 2012

...

<a href="http://www.bloglovin.com/blog/3458204/bakande-sara?claim=upnmvk7m7zk">Följ min blogg med Bloglovin</a>

Miranda Nalle

Jag har försökt mej på att modellera en Miranda Nalle. Denna kommer jag att använda till alla hjärtans dag, vad tror ni det blir då? :)


Ni som har följt mej vet att jag inte är så bra på att modellera, men denna blev jag möjd med :)

Ny blogg!

Välkommen till min nya blogg. Tröttnade på blogg.se & bytte till denna istället. Hoppas ni kommer följa mej ändå :)

Sockerpasta

Jag själv gillar inte alls sockerpasta. Den är för söt, jag gillar marsipan på mina tårtor. Men jag tycker att sockerpasta kan vara bra att modellera i. Inte för att jag modellerar så ofta men nu har jag några ideer i mitt huvud så jag måste modellera. Men träning ger färdighet ;)

Jag har hittat ett recept hos sockerkurs som jag tycker är bra, dock har jag gjort om det lite...
Detta recept räcker till att täcka en normalstor tårta...

Detta behöver du:
1 msk gelatinpulver
4 msk kallt vatten
1½ dl vit sirap
1 msk olja
ca 12 dl florsocker

Börja med att hälla det kalla vattnet i en kastrull, häll i gelatinpulvret. Värm plattan. När gelatinen har löst sej tar du bort kastrullen ifrån plattan & häller i sirap & olja.
Häll i florsocker i en stor bunke. Blanda ner vatten blandningen. Rör sammamn allt med dina händer. Är degen jätte kletig så häll i lite mer florsocker, men den ska vara ganska kletig annars är det lätt att degen blir för torr.
Lägg i en påse och låt den vara någon dag innan du använder den.
Tyvärr har jag ingen bild så ni får nöja er med bara receptet denna gång

Tårtbotten 3 lika delar

Jag har sett att det är välidgt många som använder sej utav detta recept. Detta gör att du får en hög & fin tårta. Tyvärr har jag inte lyckats många gånger att få den så hög men nu har jag kommit på mitt egna lilla knep. Jag gör en storlek större än vad formen är & då blir det kalas bra!

Du behöver 3 lika stora glas, ägg, mjöl, socker & bakpulver
Till en form på 18 cm i diameter behövs 2 stora ägg
Till en form på 20 cm i diameter behövs 3 stora ägg
Till en form på 24 cm i diameter behövs 4-5 stora ägg
Till en form på 26 cm i diameter behövs 5-6 stora ägg
Bakpulver tar du såhär mycket utav: Till 2-3 ägg, 1 tsk Till 4-5 ägg, 1,5 tsk Till 6 ägg, 2 tsk

Börja med att starta ugnen på 175 grader. Knäck upp så många ägg du ska ha, Häll mjöl & socker i de andra glasen lika högt som ägget är i sitt glas. Blanda ägg & socker vitt & poröst. Vänd försiktigt ner mjöl & bakpulver. Klä en form i bakplåtspapper. Ifall tårtbotten blir högre än vad din form är, är det jätte bra att ha bakplåtspapper så inte smeten rinner över.
Grädda längst ner i ugnen. Öppna inte luckan de första 20 min! Då finns det stor risk att tårtbotten sjunker ihop. Nu ska ju detta gräddas olika tider beroende på hur stor du har:
Om du har 2 ägg, 20 min
Om du har 3-4 ägg, 25-30 min
Om du har 6 ägg, 35-40 min
Du känner med en sticka när botten är klar, är den inte kladdig är den klar! Låt den ligga kvar i formen ca 10 min innan du tar bort den. Du kan även göra en chokladbotten. Då byter du ut 1/4 av mjölet & har i kakao i istället.

Recept mmf

Jag har fått frågan vad mmf är som jag har på mina tårtor. Det är förkortning på marshmallow fondant. Du har den istället för marsipan eller sockerpasta.
Mmf är lätt att jobba med, samt mycket lätt att göra, tänkte visa er hur jag gör.
Det bu behöver är:

300 g Marshmallows
ca 6 dl florsocker
2 msk vatten
1 msk olja


Häll marshmallowsen i en bunke som tål värme. Dela marshmallowsen gärna i mindre bitar. Häll sedan på oljan och vattnet.
Micra dett sedan på högsta effekt ca 1 min. Tills allt har smällt.


Såhär ser det ut när det smällt.


Sikta sedan florsockret på en bänk eller vart du ska göra din mmf. Lägg florsockret i en rund ring och gör ett hål i mitten. Där häller du sedan i den smälta marshmallowsen. Knåda in florsockret till en deg. Den ska vara lite kletig.
Ett tips är att ha lite olja på bänken och på dina händer så fastnar det inte lika lätt.


Färdig! Nu ska den läggas i en påse och vila i ca 1 dygn i rumstep. Du kan även färga din mmf med pastafärg eller karamellfärg.
Skulle din mmf bli för hård är det bara att köra den i micron en snabbis, bara några sekunder. Den blir mjuk väldigt fort! Skulle den bli för lös har du bara i lite mer florsocker.
Hoppas detta hjälpte er lite =)

lite träning

Min karl ligger hemma nu i magsjuka! Usch! Passade på att modellera lite medans han är hemma, så kunde han titta till våran son.
Så idag gav jag mej på att göra en bebis, ja kanske inte vart speciellt lyckat men men.
Sedan gjorde jag såklart rosor, som jag vart ritkgit nöjd med! Träning ger färdighet, kanske jag lyckas att göra våran tårta =)


Jag gjorde en vit ros med men den syns inte :(

Nalle

Idag har jag fått egen tid av min karl. Han tog med sej barnen och skruvade bil hemma hos sin mamma & pappa.
Great! Nu kan jag modellera, & så bra det gick då, eller inte!
Detta är inte min grej! Hakade helt upp mej på hur man gör en prinsessa, får bara inte till det. Försökte i säkert 2 timmar sedan la jag ner helt!
Någon som vet hur man gör? Jag skulle verkligen vilja bli duktig på att modellera. När jag tittar på andra bloggar blir jag så avis, de gör såå fina saker!
Men inte ge upp, träning ger färdighet!
Jag fick iallafall ihop en liten nalle


Baby converse

Testade att göra bay converse idag igen.
Har gjort en ny sats sockerpasta & denna blev mycket bättre!
Det som inte blev bra med dessa var att det svarta strecket flöt ut, mindre kul! Men inget som är mitt fel.
Potatismjölet syns även på bilden ;P

Rulltårta med äppelmos

Jag har fått massor utav äpplen av min mamma & pappa som jag måste göra något med. Har ju gjort en sats äppelmos av äpplen jag fick av min mans mormor. Så tänkte att jag använder äppelmoset jag har & gör en ny sats med lite av äpplena jag har kvar.
Det fick bli en rulltårta. Snabbt & gott! Dock har jag väldigt svårt att lyckas med rultårta. En som är expert på rulltårta är min mormor, kanske skulle gå lektion hos henne :) Mina brukar alltid fasta i pappret eller spricka som idag.

Till en rulltårta behöver du:
3 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
½ dl mjölk
2 tsk bakpulver

Vispa ägg & socker vitt & poröst. Blanda försitktigt ner mjöl & mjölk. Ha sist i bakpulver och blanda bara litte lätt.
Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna, smör med lite olja. ( Jag gjorde det idag för att degen absolute inte ska fastna, vet inte hur ni gör?)
Häll sedan i smeten, grädda mitt i ugnen ca 5 min i 250 grader.
När kakan är klar tar du den ur ugnen, låt svalna lite.
Lägg en bakplåtspapper på bordet & häll socker över. Lägg sedan den färdiga kakan över sockerpappret.
Ta bort pappret som är på kakan. Bred ut äppelmoset över. Rulla sedan ihop kakan till en lång rulle. Skär sedan i delar.

Viktväktarnas rulltårta

Idag väntas det besök av min vän Anneli med familj. Mycket trevligt!
Men man måste ju ha något att bjuda på något. Eftersom att det är viktväktarna för min del så bakade jag en efter deras recept. Jag tjuvsmakade förut, riktigt god! Men jag älskar ju frukt/bär! 3 points per bit

8 bitar
3 ägg
1 dl socker
1 ½ dl vetemjöl
1tsk bakpulver

Fyllning:
mini fraiche 5% 1 dl
Bär

Vispa ägg och socker vitt & poröst. Blanda sedan i mjöl och bakpulver med en slickepott.
Klä en långpanna med smörpapper och häll i smeten. In i nedre delen av ugnen i 225 grader i 5-8 min.
Under tiden lägger du upp ett smörpapper och häller på lite florsocker.
När kakan är klar vänder du den på pappret med florsocker. Ta bort pappret somvar i ugnen från kakan, låt svalna.
Häll upp i dl mini fraiche i en burk, ha i bären oh blanda. Bred ut röran på kakan, rulla sedan ihop.
Skär upp i 8 st bitar, njut sedan! ;)


Bilden är väl kankse inte den snyggaste då "skalet" på rulltårtan fastnade på smörpappret

Kärleksmums

Igår kom min bror, syster & hennes döttrar över på besök.Ville baka något som jag kunde bjuda på då & när Alicia ska ha barnkalas. Fick bli kärleksmums, det älskar väl alla? :)
De som jag bjöd på igår hade jag kokos på & de som vi ska ha på kalaset hade jag rosa strössel på.

till ca 30 bitar behöver du:
150 g margarin
2 ägg
3 dl strösocker
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
3 msk kakao
1,5 dl mjölk
4,5 dl vetemjöl

Till glasyren behöver du:
50 g margarin
3 msk vatten
1 tsk snabbkaffepulver
1 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
3 dl florsocker

Börja med att sätta igång ugnen på 225 grader.
Börja sedan att göra kakan.
Rör ägg & socker vitt & poröst. Smält smöret, häll i alla ingridenser till en smidig smet.
Klä en långpanna på 30 x 40 med bakplåtspapper. Bred sedan smeten på plåten. In i ugnen i ca 10 min.
När kakan är i ugnen kan du göra glasyren.
Du smälter margarinet & häller i de andra ingridenserna. Bred sedan ut glasyren på kakan medans glasyren är varm för den stelnar sedan. Häll över det du vill ha på din kaka tex kokosflinger eller strössel.
När kakan stelnat skär du dem i bitar. Det var så varmt igår när jag gjorde min kaka så ställde den i kylskåpet då gick det ganska fort.




Falsktosca

Detta är nog min sambos bästa mjuka kakor. Han har tjatat ett tag på att jag ska baka denna kaka.
Tänkte göra honom lite glad så, jag bakade denna kaka så kan ha ta med sej den till sin skola imorgon. Hoppas de tycker om denna kaka :)

Chokladkaka:
4 ägg
6 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
8 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
2 krm salt
175 g smör

Toscasmeten
75 g smör
2 dl strösocker
1½ dl grädde
1 dl ljus sirap
200 g riven kokos

Börja med att göra själva kakan. Sätt igång ugnen på 200 grader.
Blanda socker & ägg, vitt & poröst.
I med de andra ingridienserna utom smöret. Rör om. Smält sedan smöret och häll ner i smeten.
Blanda väl. Häll smeten i en långpanna med bakplåtspapper på.
In mitt i ugnen på ca 15 min.

Gör under tiden toscasmeten.
Häll alla ingridienserna i en kastrull och smält ihop till en smet. Rör så det inte bränner fast.
När kakan varit inne sin tid och är ganska fast tar du ut den och häller smeten över.
In i ugnen igen i ca 10 min så den får fin färg.
Ta ut & låt svalna, skär edan rutor.


Jag dekorerade de mjukakakorna med lite blommor i sp

Filmjölkslimpa

Idag är barnens förskola stäng & jag tänkte att vi kunde passa på att göra ett bröd som jag fått recept ifrån min mamma.
Dock tycker inte jag om brödet, tror det är bikarbonaten. Men de andra i familjen gillar det så bara att baka :)
Detta är väldigt smidigt!

Detta behöver du till 2 limpor:

1 L filmjölk
2 dl ljus sirap
2 dl havregryn
2 dl solroskärnor
1 dl linfrön
ca 12 dl rågsiktsmjöl
2 tsk bakpulver
4 tsk bikarbonat

Blanda alla ingridenser utom bikarbonaten & bakpulver, de har du i sist.
När degen är smidig häller du i bikarbonaten & bakpuövret, blanda ihop lite snabbt.
Olja i 2 st formar. (Jag använder avlånga formar ifrån ikea, super bra)
Häll över degen i båda formarna.
Gräda mitt i ugnen i 175 grader ca 50 min.
Ta ut & lägg i bakhandduk. Klart! Smidigt va? :)



BULLAR Brödform, brun Längd: 26 cm Bredd: 12 cm Höjd: 7 cm Rymd: 1.3 l
Detta är den form jag använder, bilden lånade jag ifrån Ikea.

Polarkakor

Idag tyckte jag att det passade bra med lite soppa. Så kokade rotfrukter & falukorv till en soppa, supergott!Men när man äter soppa är det nästan lag på att ha nybakatbröd till.
I tidningen Hembakat fanns det ett recept på polarkakor som jag fick lov att testa.
Brödet var gott, påminde lite om tekakor.





Det du behöver till ca 20 bröd är:
50 g smör
5 dl vatten
50 g jäst
3 msk ljus sirap
1 tsk salt
ca 16 dl rågsiktsmjöl ( jag använde ca 10)

Börja med att smälta smöret. Blanda med vatten så det blir fingervarmt (37 grader)
Smula jästen i en bunke. Häll sedan över smör & vatten blandningen över jästen. Rör tills jästen löst sej.
Tillsätt allt andra, ta mjölet sist. Arbeta ihop till en smidig deg, låt sedan jäsa i 30 min under handduk.
Dela sedan degen i 20 runda kluttar. Platta ut varje klutt till en rund platt kaka. Lägg på en plåt med smörpapper på. Grädda mitt i ugnen ca 3-4 min på 275 grader.

Bojans limpa

Detta recept fick jag av min mamma för många år sedan.
Det är verkligen super gott!
Idag kokade jag sparrissoppa till lunch och bakade då detta bröd & hade tilll, underbart!

Till 2 limpor behöver du:
1 liter fingervarmt vatten (37grader)
50 g jäst
½ msk salt
1 liter rågsiktsmjöl
1 liter vetemjöl (knappt)
Lite olivolja

Smula sönder jästen i en bunke, värm vatten till fingervarmt, lös upp jästen i vattnet.
Häll i de andra ingridenserna och blanda ihop. Låt jäsa under bakhandduk i 60 min.
Dela degen sedan i 2 delar, Forma till limpor eller lägg i en brödform.
Låt jäsa under bakhandduk igen i 20 min.
Pensla brödet med lite olivolja. Grädda mitt i ugnen ca 30 min på 200 grader.
Låt svalna under bakhandduk.


Bröd i långpanna

Detta är superenkelt att göra & det blir gott! Perfekt när man vill fylla upp frysen lite..
Detta recept hittade jag på internet när jag googlade

50 g jäst
50 g margarin
5 dl mjölk
2 msk honung
2 msk olivolja
½ msk salt
½ dl solrosfröm
½ dl linfrön
ca 14 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke. Smält margarinet i en kastrull. Häll över mjölken & värm till 37 grader.
Häll sedan över jästen, rör tills jästen löst sej. Efter det har du i alla ingridienser men ta mjölet sist, spara även lite mjöl till utbaket du gör sedan...
Låt sedan degen få jäsa unde bakhanduk i 45 min.
Klä en långpanna med smörpapper.
Knåda degen i lite mjöl, kryck ut den i en långpanna. Låt jäsa igen i 45 min. Grädda sedan i ca 12-15 min i 225 grader.


Lingonlimpa

Idag har vi bakat lite bröd här hemma. Var sugen på att gör anågot nyttgt bröd som jag inte gjort förut.
Hittade de detta recept ifrån leilas a piece of cake. Brödet tar ganska lång tid men det är värt det kan jag lova!
Till 2 limpor behöver du:4 dl vatten som är 40-50 grader varmt
2 dl lingonsylt
1 dl olivolja
½ dl ljus sirap
1 kapsyl ättika
1 msk salt ( jag hade ½)
1 msk hel kummin
1 msk hel färnkålsfrön
2 dl russin
1 dl linfrön
1 pkt torrjäst
2 dl grahamsmjöl
2 dl rågsiktsmjöl
ca 10 dl vetemjöl special

Börja med att blanda vatten, lingonsylt, olivolja,ättika, linfrön, russin, salt, sirap, kryddorna som du stöter i mortel först.
Blanda sedan i torrjästen med grahamsmjöl, rågsiktsmjölet & vetemjölet.
Häll i lite i taget i degen. Rör ihop till en bra deg, den ska vara lite kladdig.
Låt sedan jäsa under bakhandduk i 60 min.
Baka sedan ut till 2 limpor. Lägg på plåt eller i en brödform. Låt jäsa ytterligare 1 ½ timme under bakhandduk.
Värm sedan ugnen på 175 grader.
Grädda brödet i mitten av ugnen ca 40 min.

Havrefranska

Mina barn sov hemma hos sin farmor & farfar i onsdags natt. När vi kom och hämtade dem på torsdagen berättade min svärmor att våran dotter Alicia verkligen älskade ett bröd.
Fick receptet och har självklart nu bakat det till våran dotter.
Super gott var det, skulle passa perfekt till någon god soppa!

Till ca 20 st behöver du :
50 g jäst
5 dl vatten
1 ½ tsk salt
3 msk olja
3 dl havrekli
ca 10 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke. Värm vatten till 37 grader (fingervarmt). Häll sedan vatten över jästen och rör tills jästen löst sej.
Häll i alla de andra ingridenserna och rör till en smidig deg. Låt jäsa i 45 min under bakhandduk.
Ta sedan upp degen och knåda den lite lätt. Gör 20 små bollar och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Låt jäsa ytterligare 30 min under bakhandduk.
Grädda mitt i ugnen i 225 grader i ca 10 min.
Lycka till!

Hönökaka

Hittade detta recept på recept.nu
Vart verkligen super gott! Gjorde en rotfruktsgryta och hade detta bröd till, mumma!
Detta behöver du till 12 st kakor50 g jäst
50 50 g smör
1 1 liter mjölk
1/2 1/2 dl sirap
1 1 msk salt
8 8 dl rågsikt
18 18 dl vetemjöl

Smält smöret i en kastrull. Häll sedan över mjölken & värm till 37 grader (fingervarmt)
Smula undertiden jästen i en bunke.
När mjölkblandningen är lagom varm häller du över lite av mjölkblandningen över jästen. Rör till jästen löst sej.
Häll sedan över restrerande mjölken.
Häll sedan i alla andra ingridienserna. Blanda.
Låt sedan jäsa under bakhandduk i 40 min.

När degen jäst tar du upp den på en mjölat bord. Knådar den & dela den i 12 delar, rulla till bullar.
Låt jäsa i 20 min.
Sätt undertiden igång ugnen på 275 grader.
Kavla sedan ut en bulle på en varm plåt med en kruskavel. Nagga med en gaffel och sätt in den i ugnen högt upp i 3-4 min. Ta sedan ut brödet och lägg i en bakhandduk. Stapla sedan bröden på varandra under handduken så håller sej brödet mjukt.




Vitlöksbröd

Jag älskar verkligen vitlök, så jag exprementerade en gång.
Detta visade sej bli riktigt gott och omtyckt!

För ca 10 bullar ( jag gjorde ganska stora)
50 g jäst
50 g smör
5 dl lättmjölk
1 msk strösocker
1 tsck salt
12-13 dl vetemjöl
vitlök efter behag

Smält smöret i en kastrull, häll sedan i mjölken, sockret, saltet. Låt blandningen bli 37 grader. Smula undertiden jästan och lägg i en bunke. I med ätskan på jästen och rör tills det löst sej. Pressa sedan i vitlök.
Tillsätt det mesta av mjölet och gör en smidig smet. Ha på lite mjöl på degen innan du låter den jäsa.
Degen ska jäsa i 45 min under bakhanduk.
Efter jäsningen tar du och gör bollar av degen och lägger på plåt, platta till & jäs igen i ca 30 min.
In i ugnen på 225 grader i ca 10 min.


Bröd i långpanna

Detta bröd älskar min sambo & dotter. Jag gillar det inte alls, men smaken är som baken!
Brödet är iallafall väldigt lätt att göra och blir mycket bröd, testa att göra det du med ;)
Ca 20 Rutor1 L filmjölk
1½ dl lingonsylt
3 dl mörksirap
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 tsk bikarbonat
15 dl rågsiktsmjöl


Blanda fil, sirap, & lingonsylt. Blanda sedan i de andra ingridienserna. Rör ihop allt och häll sedan ut i en smord långpanna.
In i ugnen på 75 grader i 40 min. Därefter höjer du värmen till 175 grader och låter brödet stå inne i ca 30 min till. Ta ut brödet, låt det svalna och skär sedan upp dem i rutor

Matiga tekakor

Dessa tekakor gjorde jag idag, mycket goda!
De är även lite matigare då det är havregryn i dem.

Ca 30 st
  • 8 dl havregryn ( jag hade 4 dl fiberhavregryn & 4 dl havregryn)
  • 1 Liter mjölk
  • 175 m margarin
  • 75 g jäst
  • 1 tsk salt
  • ½ dl socker
  • ca 2 liter vetemjöl

  • Låt havren svälla i mjölken i ett par timma
  • Skär ner margarin i havreblandningen och värm till 37 grader. smula ner jästan och rör. Ha sedan i salt, socker & det mesta av mjölet.
  • Arbeta sedan degne smidig & låt jäsa under bakhandduk i ca 30 min.
  • Efter 30 min tar du upp degen och rullar små bollar. Platta till dem och sedan nagga med en gaffel. Nu ska degen jäsa igen i 30 min.
  • Efter jäsningen in i ugnen i 225 grader i ca 10 min. Smaka av och njut ;)

Morotsbröd

Nu på morgonen gjorde jag ett sånt gott bröd! Morotsbröd, både gott & nyttigt.
Ni borde verkligen testa att göra detta bröd!
Detta är till 24 bullar
50 g jäst för söta degar
50 g smör eller 0,5 dl olivolja
5 dl vatten eller mjölk
1,5 tsk salt
1 dl vetekli
1 dl solrosfrön
0,5 dl linfrö
4 dl rivna morötter
3 dl grahamsmjöl
6-8 dl vetemjöl special
Smula jästen i en bunke. Smält smör i en kastrull. Tillsätt vatten rör om och värm till 37 grader.
Häll över vätskan över jästen och rör så jästen löser sej.
Rör ner salt, vetekli, solrosfrön och linfrön. Skala och riv morötter på rivjärn. Rör ner de rivna morötterna. Rör ner grahamsmjöl. Tillsätt sedan lite i taget av vetemjölet och kör till en deg.
Låt sedan jäsa i 30 min under bakhandduk.

Ta upp degen på en mjölad bänk och knåda degen med lite vetemjöl.
Gör sedan små bullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper på.
låt jäsa igen i 20 min

Grädda bullarna mitt i ugnen i 18-20 minuter i 225 grader. Låt svalna på galler under bakduk.

.

Bröllopskakor

Igår jag mej med min underbara man! Har haft så mycket att göra men nu är det över. Vad ska man spendera kvällarna med nu? ;)
Jag gjorde ca 70 st kakor till gästerna. Nästan alla gick åt (vi var 50 st).


De kakor jag gjorde var
bröllopstårta ,Bröllposklänning & frack

Dessa var dekorerade i sp


Jag bjuder även på en bild på oss