lördag 27 juli 2013

Svartvinbärsglass

Vi fick inte alls mycket svartavinbär. Kanske någon näve bara. Så för att använda dem så passade jag på att göra glass.
Älskar att göra egen glass. Behöver inte ha vispgrädde, inte mycket socker och du vet vad som är i glassen. Sen är det gott och lätt med :)
 
Detta behöver du:
2 ½ dl mellangrädde 20%
1 dl mjölk
½ dl strösocker
4 st äggulor
svartavinbär
Honung
 
Börja med att mixa vinbären till en pure.
Vispa äggulor samt strösocker vitt & poröst.
Koka upp mjölken & grädden i en kastrull.
Vispa ner detta i äggblandningen. Låt svalna helt.
Kör detta i en glassmaskin till det är klart. Super enkelt och gott!
 
Vi lyxade till det och hade glassen i strutar

 
Nu blev bilden på sidan. Får inte ordning på det. Men hoppas det går bra ändå ;)

måndag 22 juli 2013

Cheescake med fläder

Förra helgen bjöd vi över våra vänner/grannar.
Jag verkligen älskar fläder & även cheescake. Så slänge ihop två flugor i en smäll. Ojoj kan jag bara säga. Smakade verkligen sommar!
 
Här kommer receptet så ni med kan göra en och njuta!
Botten:
15 st digestivekex
75 g smält smör
 
Cheescake:
4 st gelatinblad
400 g färskost
en burk kessela vanilj
en burk kessela
2 dl koncentrerad flädersaft
1 vaniljstång
1½ dl florsocker
 
Börja med att göra botten.
Smält smöret. Krossa kexen i småbitar. Blanda ihop.
Tryck ut detta i en form med löstagbarakanter. Låt svalna.
 
Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten. De ska ligga där ca 5 min.
Blanda alla mejeriprodukter med flädersaft & florsocker i en kastrull.
Dela vaniljstången på hälften och skrapar ur fröna. Lägg dem med de andra ingridenserna i kastrullen.
Låt koka upp, rör om, ställ sedan åt sidan.
Ta upp gelatinbladen och krama ur dem. Lägg i kastrullen och lägg i dem i kastrullen. Rör om och låt de smälta.
Häll nu blandningen över botten. Ställ i kylskåp i några timmar ca 5.
 
 
Detta är mitt bidrag till Månadens sötsak
 

onsdag 10 juli 2013

Chokladcookies med vitchoklad i

Jag tittade i en gammal pärm jag har här hemma med lite recept som jag använde innan jag började att blogga.
Hittade då detta recept på dessa sjukt goda kakor!
Så jag bakade de till midsommar och de vart en succe!
 
Det du behöver till detta är en köksvåg då allt står i gram, Om du inte kan omvandla och se hur mycket du behöver av allt.
 
Till ca 40 kakor behöver du:
225 g smör
200 g strösocker
165 g farinsocker
2 st ägg
110 g kakao
400 g vitchoklad
2 tsk bikarbonat
 
Börja med att hacka chokladen i mindre bitar.
Starta ugnen på 175 grader.
 
Rör ihop smör, socker & farinsocker tills det blir fluffigt. Knäck i ett ägg i taget och rör om mellan varje ägg.
 
Blanda ihop kakao, mjöl & bikarbonat i en skål brevid.
Blanda ner detta i kaksmeten. Vän även ner chokladbitarna.
 
Gör små bollar av degen, platta till dem och ställ in i ugnen ca 10 min.
Tänk på att ha ett mellanrum mellan kakorna då de åker ut ganska mycket. Och gör bollarna små :)
 
 
 
 
 
 

tisdag 9 juli 2013

Jordgubbssylt

Min man kom hem med jordgubbar som han hade köpt billigt. Perfekt att slänga ihop en sats jordgubbssylt! :)
Även är det väldigt lätt att göra & det går fort.
Allt du behöver är:
 
1 liter jordgubbar
2½ dl syltsocker
 
Skölj och snoppa jordgubbarna. Antingen skär du jordgubbarna i bitar, mixar eller har dem hela. Det är helt en smaksak. Men lägg dem i en kastrull när du bestämt hur du vill ha din sylt. I med sockret och låt koka.
Koka ca 10 min på medelvärme med omrörning.
Ta bort skummet som kommer på ytan när det kokar. Det gör att sylten håller sej längre.
Häll upp i en ren burk.
Ett tips som min mormor har lärt mej att värma burkar i ugnen på 50 grader sedan hälla upp den varma sylten i den varma burken. På med lock och vänd upp och ner på burken. När burken kallnar knäpper det till och burken är konserverad! :)



 

måndag 1 juli 2013

Flädersaft

Jag fick 50 fläderblommor av en vän för en vecka sedan. Blev så glad då jag bara fått två ynka blommor på min fläderbuske.
För jag älskar verkligen flädersaft, är sommar! Eller vad säger ni?
Så här gjorde jag min saft (ca 5 liter)
 
50 knippen med fläderblommor
2 kg strösocker
1 påse vinsyra
4 st citroner
3 liter vatten
 
Börja med att lägga blommorna i ett durkslag. Skölj dem med vatten.
Häll 3 liter vatten i en kastrull. Koka upp vattnet och häll i sockret samt vinsyran. Rör om tills detta har löst sej i vattnet.
Skär citronerna i skivor. Lägg i en stor bunke/kastrull eller hink. Lägg även i blommorna & slå över vattnet.
Låt stå i 5 dygn (svalt). Rör om då & då.
Sila sedan saften med en saftsil. Häll upp i rena flaskor. Eller häll upp i mindre burkar & frys in som jag gjorde :)