onsdag 27 november 2013

Lussekatter

I helgen bakade jag och mina barn lussekatter. Testade lite med vad jag hade hemma. Och måste säga att de blev riktigt saftiga och goda!
Detta behöver du till en sats bullar (ca 35 st)
 
50 g jäst för söta degar
2 pkt kessela
2 pkt saffran (1g)
2 dl strösocker
0,5 tsk salt
1 ägg
ca 12 dl vetemjöl
150 g mandelmassa
200 g margarin eller smör
 
Börja med att smula sönder jästen i en.
Smält smöret i en kastrull och blanda ner en burk kessella. Rör runt och vänta tills den når 37 grader.
Rör denna vätska i jästen och rör om tills jästen har löst sej.
Riv mandelmassan. Blanda ner alla andra ingridenser och kör tills den är smidig.
(Saffran kan man ha i en mortel med sockerbit eller lägga den i lite vodka. Detta är saker jag hört för att saffran ska smaka mera men vet ej om detta stämmer)
Låt detta nu jäsa till 40 min under bakhanduk.
 
Starta ugnen på 250 grader.
 
Dela degen i små bitar och gör lussekatter ( gör en orm av degklumpen, forma den som ett s, lägg på en plåt)
 
Låt dessa nu jäsa ca 20 min. Pensla dem med ägg & använda russin i katterna.
in i ugnen ca 10 min.
Sen är de klara för att svalan och avnjutas!

 
 

torsdag 14 november 2013

Farsdag cupcakes

Här kommer bild på mina farsdags cupcakes.
Väldigt söta om jag får säga det själv :)
 
 
Vaniljmuffins
Fylld med hallonsås
Täckt med grädde
Dekorerad med marsipan

onsdag 6 november 2013

Kladdkaka med nutella

I helgen hade jag min bror över. Bjöd på mat & ville även bjuda på en efterätt.
Då min man älskar kladdkaka så fick det bli det, men med nutella.
Personligen tycker jag att den var väldigt sliskig men de andra tyckte att den var god :)
 
Detta behöver du till en kladdkaka
2 ägg
200 g margarin
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 ½ dl nutella
1 dl kakao
 
Börja med att starta ugnen på 175 grader.
Vispa lätt ihop ägg & socker.
Vispa i de andra ingridensera. Smöra och bröa en form och fyll med smeten.
Grädda mitt i ugnen ca 25 min.
 
Min blev färdig i kanterna men inte i mitten. Hade vi dock låtit kakan svalna lite hade den inte blivit lika rinnig :)
Servera gärna med glass/grädde & frukt