söndag 19 januari 2014

Daddelbollar

Jag har testat ett nytt recept på daddelbollar eller chokladbollar med daddlar som vissa med kallar dem.
 Dessa är riktigt goda! Jag försöker att vara lite nyttigare så detta är ett bra alternativ tycker jag!
Dessa bollar är nästan godare än vanliga om du frågar mej :)
 
 
Till ca 10 st bollar behöver du:
2 msk kokosolja
½ dl fiberhavregryn
2 msk kakao
2 msk vatten
linfrön efter smak
100 g dadlar utan kärnor
+ kokosflingor att rulla bollarna i
 
Mixa allt i en mixer. Rulla dem till bollar, rulla i kokos sedan är det klart!
Lätt va? Och fruktansvärt gott! Även kan man äta med gott samvete då känns det lite bättre ;)
 
Här är recept på mina andra daddelbollar som även dessa var riktigt goda :)
 
 

söndag 5 januari 2014

Päronmoussetårta

På nyår så testade jag att göra en moussetårta.
Och såå god blev den! Jag kommer absolut att göra denna flera gånger. Hittade ett recept på internet men gjorde om det lite.

Till en tårta behöver du:

Botten:
100 g smör
2 dl socker
2 ägg
1,5 dl mjöl
1/2 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
1 dl kakao

Moussen:
5 dl vispgrädde
5 gelatinblad
En burk konserverade päron (425g)
2 äggulor
2 tsk florsocker
1 tsk päronessens
ev grön karamellfärg

Gele:
1 dl spad från de konserverade päronen
2 gelatinblad
ev grön karamellfärg

Börja med att göra chokladbotten.
Vispa smör & socker poröst. Vänd i de andra ingredenerna. Fyll en bröad form och ställ i ugnen ca 15 minuter på 175 grader. (kakan ska vara lite kladdig när du tar ut den ur ugnen)
Låt kakan svalna helt.
 
Nu är det dags att göra moussen
Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 min.
Häll av pärona men spara spat.
Mixa päronen och dela på smeten i två. Ta ena i en kastrull och värm. Lägg ner gelatinbladen och låt smälta, rör.
Blanda ihop med den andra päronpuren, i med färg och essens.
Vispa grädden ganska hårt.
Vispa äggulor samt florsocker för sej. Blanda ner dem i päronen och sist i med grädden.
Lägg detta nu på chokladkakan. Låt stå ett tag.
Sedan är det dags att göra gelen.
 
Lägg gelatinblad i kallt vaten i 5 min.
Värm spadet i en kastrull, lägg i gelatinbladen och låt smälta, rör.
Häll detta över kakan när den gelen svalnat lite. Sedan ställ kallt i minst fyra timmar.
Om man vill dekorera den så gör man det annars är den färdig